LG HU70LS – CSÚCSFELBONTÁS A FALON

Az LG HU70LS egy igazi, televíziót is helyettesítő, streaming-képességgel és hangszórókkal felszerelt vetítő, amely a 4K UHD felbontású HDR képek megjelenítését is támogatja. Megnéztük milyen minőségben.

Megjelenés, szolgáltatások

Manapság a legtöbb projektorgyártó rendelkezik olyan vetítővel, ami kiválthatja a televíziót. Az LG azonban tovább lépett az HU70LS modellel. Ez a kisméretű doboz akár 140 hüvelyk méretű képet is a falra tud varázsolni. A mellékelt „Magic Remote” távvezérlő segítségével, kézmozdulattal, vagy az Amazon Alexa és a Google Assistant hangvezérléssel is vezérelhetjük. Noha az elülső vetítés mindig a legnagyobb képpel büszkélkedhetett, a legtöbb fogyasztó nem akarta, akarja feladni a televíziók nyújtotta olyan alapvető funkciókat, mint a beépített hangszórók és a streaming szolgáltatások elérhetősége (az amerikai piacra szánt modellbe még digitális tunert is építettek). Az LG ezt felismerte és a televízióiban alkalmazott technológiákat, megoldásokat egyszerűen átültette a HU70LS projektorba.

Az alig több mint 3.2 kg tömegű XPR technológiát és DLP chipet használó projektor maximális felbontása 3840 x 2160 képpont, amihez megfelelő DCI-P3 színtérlefedettség és HDR képmegjelenítés társul. A fényforrás egy négycsatornás LED, tehát nincs színkerék vagy izzó, amit cserélni kéne. A gyártó által megadott élettartam 30.000 óra. A beépített hangszórók elfogadható hangminőséget nyújtanak és a 4K tartalmak fogadásához rendelkezik HDMI 2.0-ás aljzattal is. Mostanra talán közismert, hogy az Ultra HD DLP chipek között két féle létezik. Az egyik a 66”-es, natív 2716×1528 képpont felbontással, és a 47”-es, 1920×1080 felbontással. Az LG HU70LS ez utóbbit használja, és az XPR technológia segítségével pixel-eltolással állítja elő a 3840×2160-as Ultra HD felbontást. 150”-es méret alatt kicsi a különbség ezen megoldás és egy natív 4K vetítő képe között.

A motorháztető alatt

Az LG elhagyta az UHP lámpát egy négycsatornás LED-fényforrás érdekében. Nyilvánvaló, hogy ez sok jó dolgot jelent, például kevesebb hőt, hosszabb élettartamot és a színkerék elhagyását. A ventilátor zaját szinte hallani sem lehet, és kikapcsoláskor nincs hűtési ciklus.  A projektor 30 000 üzemórára van besorolva, amellyel akár több kijelző technológiaváltást is túlélhet. A LED felépítés négy elemet használ, a három elsődleges szín mellett egy negyediket, ún. dinamikus zöld színt. Az eredmény a DCI-P3 77% -os lefedettsége, ami nagyjából megfelel annak, amit a legtöbb projektor tud, és amelyek kiterjesztett színtérrel rendelkeznek.

A gyakorlatban a HU70LS zöld alapszín valamivel, míg a piros és a kék sokkal telítettebb, mint amit Rec.709 előír. Vizuálisan a színminőség és a képélesség kitűnő. Az XPR modul Ultra HD felbontást nyújt, amely határozottan jobb a Full HD felbontásnál, maximális átmérője 140 hüvelyk. Az objektív az egyik oldalra van eltolva és 1,25-szörös zoom beállítással rendelkezik egy motorizált fókuszvezérlővel. Függőleges állíthatóság nincs, ezért a HU70LS-t egy kicsit a vászon aljától magasabbra érdemes helyezni.

A fényteljesítmény körülbelül 1500 lumen, ami egy olyan kisebb szobára elegendő, ahol minimális a környezeti fény. Nagyjából 130 nit fényerejű képet tud vetíteni a legfényesebb kép üzemmódban. Az LG Magic Remote háttérvilágítású távvezérlővel adhatunk hangutasításokat az Amazon Alexa vagy a Google Assistant-nek. A pontosabb képbeállítás miatt rendelkezésre áll színkezelés és a 2, 11 vagy 22 pontos fehéregyensúly érték manuális beállítása. Emellett előzetes gamma beállításokkal, képinterpolációval, dinamikus kontraszttal és dinamikus tónusáthelyezéssel is rendelkezik a HDR-hez.

Az alacsony késleltetési móddal (low lag mode) gyorsabban jelennek meg a játékvezérlőkkel leadott bemeneti jelek (gyorsabban jelennek meg a controller-rel végzett műveletek a képen), ami ugye a játékosoknak fontos szempont. A HU70LS hátlapja spártaian néz ki, de itt van minden, amire csak szükség lehet. Két HDMI 2.0 bemenet biztosítja a szükséges sávszélességet a HDR és a 10 bites színek megjelenítéséhez.

A HDMI 1 Audio Return Channel (ARC) funkcióval is rendelkezik. Az USB-C port videojeleket is fogad. A hálózatra csatlakozás az RJ-45-en vagy a beépített Wi-Fi-en keresztül lehetséges. Két audio kimenet is van, egy 3,5 mm-es analóg és egy S / PDIF optikai port. Két USB bemenet is helyet kapott, melyek képesek billentyűk és egerek csatlakoztatására. A vetítő egy külső, téglalap formájú tápegységet kapott, így plafonra szerelésnél erre is gondolni kell.

Kezelhetőség, beállítások

A menürendszer szinte teljesen megegyezik a többi LG vetítőjével. Az SDR jelekhez két „Expert” mód van, egy „Sötét” és „Világos” módok, amelyek színkezelési és fehéregyensúly beállításokat kínálnak. Fényes módban igen jó színpontosságot értünk el. Az „Auto” beállítást választva, a HU70LS továbbra is minden anyagot natív színtérrel jelenít meg. A zöldek rendben vannak, de a kék és a piros színek kissé telítettek az SDR képformátumban és hagyományos Blu-ray Disc nézésekor. A HDR további öt képmódot kínál fel, amelyek közül a „Cinema” mód tűnt a legpontosabbnak. A HDR-t teljesen igényünkre szabva kalibrálhatjuk és szinte tökéletes eredményeket érhetünk el a szürke (gray-scale) és az EOTF görbe beállításával, valamint a DCI-P3 színtér elérésében.

Tapasztalataink

Az összbenyomásunk az volt a HU70LS vetítőről, hogy nagyon éles kép előállítására képes és remek színreprodukciót nyújt, ami általánosan elmondható az összes 4K DLP projektorról. Az élénk, piros színek, azok finom árnyalataival együtt, remekül jelentek meg a vásznon. A különféle dinamikus kontrasztbeállítások közül, végül a magas beállítást, a leginkább agresszívet választottuk. Nem találtunk semmi hátrányt ennek használatában, mivel a finom részletek, mind a fényes, mind az árnyékos területeken szépen megjelentek.

Fontos, hogy a dinamikus tónusáthelyezés (dynamic tone mapping) be legyen kapcsolva. Ez a szolgáltatás elemzi a tartalmat képkockáról képkockára, hogy a projektor kimeneti jele, képe pontosan megegyezzen a bejövő jel dinamikus tartományával. Ez az, amit minden kivetítőnek tudnia kéne, hogy a viszonylag alacsony natív kontrasztjukat ellensúlyozzák. A fekete szín szintje elfogadható volt a kompakt DLP-től, de a sötét legfinomabb árnyalatai csak akkor jelennek meg, ha vannak nagyon fényes és kiemelt részek.

SDR tartalom esetén a legjobb képhűség a két „Expert” módban található. A „Bright” fényes mód körülbelül 100 fényerőt produkált. A „Dark” sötét mód kb. 80 nitre csökkenti ezt az értéket. Alapértelmezetten az összes képjavító eljárás ki van kapcsolva, ahogy annak lennie kell. A gyári beállítás mellett, a „Expert” mód közepes színhőmérséklete egy picit lilásnak tűnik a középső tónusokban és a kép fényesebb területein. A gamma szinte tökéletes, mindössze 10%-os eltéréssel. Csak kétpontos fehéregyensúly állításra volt szükség a kiváló szürkeárnyalat eléréséhez. Nincsenek látható hibák, és a nulla és a 10% kivételével az 1dE küszöb alatt vannak. A gamma a kalibrálás után is közel tökéletes maradt. A színmérések alátámasztották, hogy a vörös és kék színek túlszaturáltak. A sárga és a magenta egy kicsit pontatlanul jelentek meg.

Ennek ellenére a kép szép, élénk színekkel és határozott részletekkel, és a színek még különösebb beállítások nélkül sem tűntek harsánynak. Megpróbáltunk egy pontos Rec.709 színteret elérni a színkezelő segítségével. A 40%-os mintázattal sikerült elérni a legjobb eredményt. Kicsit kevésbé telített és élethűbb képet kaptunk. Ha HDR jelet észlel, a HU70LS automatikusan átvált HDR módra és öt kép üzemmód beállítást kínál. A „Cinema” üzemmód tűnt a legjobb választásnak, mivel igen pontos EOTF görbét mutatott, ugyanakkor a szürkeárnyalat túlontúl kék lett. A fehéregyensúly vezérlés független a HDR-től, így kétpontos állítással nagyon jó eredményt értünk el. Némi állítás után a szürkeskála szinte tökéletes lett, minden hiba 2dE érték alatt maradt. Az EOTF-görbe változatlanul jó volt. Ez azért remek teljesítmény.

A HU70LS elég jól követte a DCI-P3 színtér sárga, piros, magenta és kék mintáit. A zöld és a cián kissé elmaradt a kívánt színtelítettségtől. Egyaránt kipróbáltuk az „Auto” automatikus és az „Extended”, azaz kiterjesztett beállításokat, és ez utóbbit találtuk ideálisnak. Mindkét beállítás majdnem ugyanazt nyújtja, de az „Extended” kissé nagyobb fényerőt biztosított. A HU70LS teljesítménye megfelelő egy kis helyiséghez. Kevés környezeti fény még elmegy, de sötétben adja a lehető legjobb képet. Kalibrálás után, „Expert Bright” módban 97 nit csúcs fényerőt, 0,24 nit feketét és 402: 1 kontrasztot mértünk. A dinamikus kontrasztvezérlésnek három szintje van; alacsony, közepes és magas. Statikus minták esetén nem volt látványos különbség, de jelentékeny hatásuk volt valós, mozgókép tartalmak megjelenítésekor. Nincs hagyományos lámpavezérlés, de adott egy energiatakarékos lehetőség, amely a LED-eket három lépésben szabályozza. Mivel a ventilátorok által keltett zaj minimális, ezért a legfényesebb beállítást használtuk. HDR módban a fehér 110 nit, a fekete 0,24 nit, és a kontraszt 460 : 1 volt. Itt ismét megjegyezzük, hogy a dinamikus kontraszt csak rendes tartalom esetén működik. Statikus minták esetén a mérési eredményeket nem javítja. A maximális teljesítményhez rendelkezésre áll a „Vivid” élénk kép üzemmód, amely 134 nit csúcs fényerőt, 0,24 nit feketét és 560 : 1 kontrasztarányt tudott elérni. Noha az értékek jobbak a kalibrált HDR esetén mérteknél, ez azért részletvesztéssel járt a fényes és az árnyékos területeken. A „Vivid” módnál a szürkeárnyalat nagyon hideg volt.

Ajánlás

Az LG CineBeam 4K projektor családjába tartozó HU70LS egy nagyon jól sikerült kompakt DLP projektor. Nyilván fölösleges összevetni egy natív 4K projektorral, ami sokszorosába is kerül, de újfent meg kell jegyezzük, hogy nagyon éles képpel, jó dinamikus kontraszttal, telített színekkel és remek video-feldolgozással találkoztunk. Nagyon tetszett, hogy az LG tévés és hálózati tulajdonságokkal is felruházta ezen modelljét, így a könnyen kezelhető WebOS felületről, ugyanúgy elérjük a legnépszerűbb streaming szolgáltatókat, mint egy okostévéről.

Az LG HU70LS Ultra HD felbontást, HDR megjelenítést, kiterjesztett színteret, halk működést, tévés tulajdonságokat és karbantartást nem igénylő, 30.000 órás üzemidőt ígér. Közel 600.000 Ft-ért egy kisebb helyiséget tökéletesen kiszolgáló, kiváló projektort kapunk, ami a meglepően jó műszaki tulajdonságaival igazi mozi élményt varázsol otthonunkba.

(Somfai Gábor)

(A műszaki adatok és a termék értékelése a következő oldalon található!)

Pages: [ 1 ] [ 2 ]