Luxman L-509Z – Helycsere a csúcson

A Luxman régóta pletykált új generációs integrált erősítője az elő- és végfokban is alkalmazza a LIFES1.0 motort, valamint elsőként használja a módosított LECUA hangerőszabályzót.

A LUXMAN L-509Z (12.495 USD) integrált erősítő vastag alumínium panelekből épített robusztus készülék, amely az L-509X modellt váltja a márka kínálatában. A tiszta hangélmény érdekében a mérnökök finomították az áramköri topológiát. Az RCA terminálok rézötvözetből készültek, ezzel fokozva a tartósságot és a vezetőképességet.

Az alacsony impedanciájú átvitelt nagy, párhuzamosan konfigurált relék és vastag kábelek biztosítják. A belső kábelezéshez OFC vezetékeket használtak, az ún. beeline topológia hivatott minimalizálni a jelutakat, a nyomvonalak sarkát a zökkenőmentes áramátvitel érdekében kerekítették. Az áramköri lapok a dielektromos hatások csökkentése miatt speciális bevonatot kaptak.

Két nagy hangsugárzó csatlakozó független be/ki funkcióval lehetővé teszi a kétvezetékes csatlakozást. A készülék méretes VU műszerekkel rendelkezik a láthatóságot kikapcsolható fehér LED világítás könnyíti meg. A frissülő igényekhez igazítva az előlapon a 6.3 milliméteres fejhallgató kimenet mellett, egy szimmetrikus 4.4 milliméteres Pentaconn aljzat is helyet kapott, utóbbi független bal/jobb földelést kínál a jobb sztereó elválasztás érdekében.

A lemezjátszó előerősítő szakasz megújult, a hangszín szabályzó áramkör a szokásos mély és magas mellett a középtartomány finomítására is lehetőséget biztosít. Az MM és MC hangszedőket is támogató áramkör kétfokozatú erősítés kapcsolóval is rendelkezik. Az L-509Z nagy teljesítményt és linearitást kínál, köszönhetően a három fokozatú Darlington bipoláris tranzisztoroknak és az ún. quadrouple-parallel push-pull technológiának.

A szigorúan szabályozott tápegység hatalmas, 600 VA EI típusú transzformátorral és nyolc darab 10 000 µF-os szűrőkondenzátorral rendelkezik. Az AB osztályú végfok csatornánként 120W (8 ohm) vagy 240W (4 ohm) névleges teljesítményre képes. Az új modell az M-10X végfok és az L-507Z integrált erősítő után harmadikként kapta meg a LIFES visszacsatoló rendszert, azonban elsőként alkalmazza azt az elő- és végerősítő szakaszban is.

LIFES 1.0 modul

A LIFES a Luxman ezredfordulón bemutatott ODNF (Only Distortion Negative Feedback) áramkörének fejlesztett változata, amely csak az audiojelben keletkezett torz komponenseket táplálja vissza az utolsó erősítő fokozatba, javítva a statikus karakterisztikát és a hangminőséget.

LECUA-EX

Fontos újításként említést érdemel az új generációs LECUA-EX (Luxman Electronically Controlled Ultimate Attenuator-Excellent eXperience) névre hallgató elektronikus vezérlésű hangerő szabályzó rendszer, amely az új forgó jeladó súlyozott mechanizmusának köszönhetően minden korábbinál simább beállítást tesz lehetővé. A készülékhez vezeték nélküli távirányítót (RA-17A ) is mellékeltek, amivel a 1996 után kiadott Luxman CD-lejátszók is vezérelhetők.

Forrás: www.luxman.com